Express-Miejski.pl

Wpływ koloru naczyń na apetyt

zdjęcie ilustracyjne

zdjęcie ilustracyjne fot.: pixabay

Powszechnie panuje słuszne przekonanie, że otaczające nas kolory mogą mieć wpływ na nasz nastrój.

Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jakie znaczenie ma kolor naczyń, jakie znajdują się na stole podczas posiłku. Ma to tym bardziej znaczenie, im więcej uwagi przywiązujemy do urozmaicania naszego jedzenia. Kolorowe naczynia uważamy za atrakcyjny element dekoracji, a warto wiedzieć, że na nasz apetyt i smak kolory mają znaczenie.

Działanie kolorów na nasz organizm

Kolory, jakimi się otaczamy oraz poziom oświetlenia otaczającej nas przestrzeni mogą mieć istotny wpływ na nasz apetyt. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, zostało udowodnione dzięki wielu badaniom.

Chodzi konkretnie o związek między światłem, kolorami a ludzką psychiką. Skoro są w stanie wywoływać różne emocje, równie dobrze mogą stymulować lub zmniejszać łaknienie. Przykłady? Każdy chyba potwierdzi, że lepiej czuje się dobrze w jasnym, dobrze nasłonecznionym czy oświetlonym wnętrzu. Pokój o jaskrawych, czerwonych ścianach prawdopodobnie u większości osób sprowokuje podobne emocje. Ciemne, źle oświetlone i szare pomieszczenie chyba u nikogo nie wywoła pozytywnego stanu emocjonalnego.

Jest to wiedza na tyle powszechna, że z powodzeniem wykorzystuje się ją na przykład w branży reklamowej i gastronomicznej. Nas interesuje ta druga, ponieważ w poniższym tekście przeczytasz, jak kolor naczyń może oddziaływać na apetyt. Jeżeli lubisz zapraszać gości na uroczyste posiłki, dowiesz się, w jakich naczyniach najlepiej podawać dania.

Czerwień i pomarańcz

Zacznijmy od kolorów, które sprawiają, że robimy się bardziej głodni. Chodzi o czerwień i pomarańcz, często występujące w naturze i kojarzące się z naturalnym pożywieniem. Obie barwy kojarzą się z soczystymi, pysznymi warzywami i owocami lub przyprawami. To właśnie to skojarzenie z naturą sprawia, że oba kolory skutecznie wzmagają nasz apetyt. Na tyle skutecznie, że są nieodłącznym elementem identyfikacji wizualnej niejednej sieci fast food. 

Kolor zielony

Zieleń to barwa, która powszechnie wywołuje skojarzenia ze wszystkim, co naturalne i zdrowe. Nie dziwi więc, że posiłki podane w zielonych naczyniach będą wydawać się nam smaczniejsze. Przyjemne doznania dla kubków smakowych to nie wszystko. Dodatkowo, kolor ten dodaje spożywanym potrawom odrobinę pikanterii.

Klasyczna biel

Naczynia w kolorze białym to przede wszystkim klasyka. Dobrym przykładem są porcelanowe serwisy obiadowe – trudno sobie wyobrazić, aby miały inną barwę.

Jaki wpływ na apetyt ma ten uniwersalny kolor? Podpowiedzią niech będzie fakt, że powszechnie kojarzy się z czymś lekkim, przyjemnym i… zdrowym. W ten oto sposób biel pobudza apetyt, ponieważ odnosimy wrażenie, że zjadamy lżejszy, mniej kaloryczny posiłek. Nic zatem dziwnego, że z idealnie białych talerzy jesteśmy w stanie zjeść więcej.

Klasyczne zestawy talerzy z porcelany zawierają często piękne, subtelne zdobienia, jak te w ofercie sklepu Prymus AGD. Może to jest dobry sposób na to, abyśmy pomimo wilczego apetytu nie ulegli złudzeniu spożywania mniejszej liczby kalorii? Ponadto biel z dodatkiem pięknych, subtelnych grafik (np. z motywem florystycznym) doskonale prezentuje się na uroczyście udekorowanym stole.

Kolor niebieski

Na koniec kolor, który w przeciwieństwie do wyżej wymienionych wpływa negatywnie na nasz apetyt. Raczej nie jest naturalną barwą pożywienia, więc instynktownie kojarzy ją z czymś nieświeżym czy nawet syntetycznym.

Podsumowanie

Z powyższego artykułu dowiedziałeś się kilku ciekawych rzeczy. Niech będą dla Ciebie nie tylko ciekawostką, ale też wskazówką, w jakich naczyniach podawać do stołu. Przy okazji: zastanawiałeś się, jaki jest Twój ulubiony kolor naczyń?

mat. sponsorowany

REKLAMA