Express-Miejski.pl

Przepis Czytelniczki: Jabłka w roli głównej

W ostatnim czasie na terenie wielu miejscowości rozdawane były skrzynie pełne jabłek. Pewnie wielu z was zastanawia się co zrobić z tak dużą ich ilością? 

Oczywiście, najprościej zjeść je od razu lub zrobić z nich przetwory. Jednak tak soczyste i słodkie owoce zasługują na to, by zagościć nie tylko w słoikach, ale i na naszych stołach, w formie deseru. 

Dziś dla wszystkich smakoszy jabłeczników mam mały prezent. Napisała do nas Czytelniczka, która podzieliła się z nami swoim przepisem na tartę waniliową z jabłkami. 

- Podczas jej przyrządzenia cały dom pachnie wanilią, cynamonem i jabłkami. Te trzy zapachy wymieszane ze sobą powodują, że do kuchni co chwilę zaglądają zwabieni domownicy. Przepis jest bardzo prosty i wbrew pozorom szybki do wykonania - zachęcała do wypróbowania przepisu nasza kucharka. Nie zwlekaliśmy. Jesteśmy już nawet po degustacji i... polecamy!

Tarta waniliowa z jabłkami

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • ¾ szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, do momentu aż ciasto uformuje się w kulę. Wyrobione ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez 30min (w tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie nadzienia.

Nadzienie jabłkowe:

  • 6-7 jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru z wanilią (polecam zrobić taki cukier samemu- wystarczy do cukru dodać ziarenka z laski wanilii)
  • 1,5 cynamonu lub przyprawy do szarlotki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wycisnąć sok z cytryny, przelać do większego naczynia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne , pokroić na ósemki i jeszcze raz na pól. Kawałki jabłek przełożyć do naczynia z sokiem z cytryny i wymieszać.

Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą i wymieszać. Podgrzewać (nie mieszając; można jedynie poruszać rękojeścią patelni) do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego  koloru. Dodać masło, wymieszać do połączenia.

Do sosu karmelowego wsypać pokrojone w ósemki jabłka, wanilię, smażyć przez chwilę, mieszając, aż część jabłek zacznie się lekko rozpadać (większość powinna jednak pozostać w kawałkach). Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić.

Wykonanie

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej. Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta również rozwałkować, nożem wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki. Jest to bardzo przyjemna i nieskomplikowana czynność.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Do dekoracji można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Ciasto najlepsze będzie ciepłe z dodatkiem gałki lodów waniliowych.

Ciasto jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie wam do gustu. Smacznego!

em24.pl

1

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

  • Przepis Czytelniczki: Jabłka w roli głównej

    2016-02-17 22:14:46

    em24.pl

    W ostatnim czasie na terenie wielu miejscowości rozdawane były skrzynie pełne jabłek. Pewnie wielu z was zastanawia się co zrobić z tak dużą ich ilością? 

  • 2016-02-19 14:32:12

    gość: ~Xxx

    ostatnio dodany post

    To dziwne. Na terenie wielu miejscowości rozdawane były skrzynie pełne jabłek, a w Tarnawie to trzeba było się upominać. I po co? Żeby dostać kilka jabłek!Ciekawe co się stało z resztą i czy pan Burmistrz kontroluje osoby za to odpowiedzialne?

REKLAMA